В медиите

Milko_Jordanov-750x375.jpg

От семейно хоби до сбъдната мечта

Милко Йорданов е един от бенефициентите, които получиха финансиране от Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица“. Проектът, с който той кандидатства е „Пчелин Йорданов“ ЕООД – Демонстрационен пчелин с къщи за пчелна терапия.

Милко идва от семейство на пчелари. Поколения наред неговият прадядо, дядовци и баща се занимават с отглеждането на пчели като хоби. На 10 годишна възраст той също се захваща със занаята с голямо любопитство, търпение и никакъв страх от това, че може да бъде ужилен от някоя пчела. Дядо му предал занаята на него и баща му.

„През 2006 г. дядо ми почина и с баща ми започнахме да гледаме пчели. Имахме 18 кошера, но постепенно пчелите започнаха да умират. Накрая ни остана само 1.“

Благодарение на силната си воля и фактът, че никога не се отказва през годините, той успява да развие своето занимание. През 2017 г. взима в свои ръце семейното хоби и започва сериозно да обръща внимание на пчелите и кошерите.

„Започнах с 2 кошера. През следващата година успях да ги направя 20. През 2021 г. кошерите ми вече бяха 60. Целта ми за настоящата година е да станат 100.“ - с гордост споделя Милко.

Имайки толкова много кошери, Милко решава да създаде иновативен проект в региона на Средногорието. Идеята за създаването на терапия с пчели идва от негова позната, която също има много кошери. За съжаление трудност с финансирането забавя реализацията на проекта му.

„Тогава разбрах за Фонда. Видях в социалните мрежи, че има насрочена среща в Община Челопеч и реших да отида, за да се запозная по-подробно с всичко това, което Фондът предоставя.“ - споделя той.

Милко се включва във всички организирани срещи на „Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица“ и слуша внимателно. След проведени разговори с консултантите от „Смарт А Груп“ решава, че ще опита и ще кандидатства с иновативния си проект.

„Така или иначе щях да започна с реализацията на проекта си, но не знаех точно кога ще се случат нещата. Благодарение на Фонда и безвъзмездно осигурената сума вече съм много по-уверен. Успях да си набавя нов инвентар, защото моят беше доста остарял. Стартирах своя бизнес.“ - разказва Милко.

Milko_Jordanov_Fond-Chelopech.jpg

Милко Йорданов - „Пчелин Йорданов“ ЕООД

Той споделя още, че би искал да има кошери от различни видове, не само от популярните в България. Един от тях ще бъде от Кения, който всъщност е широко разпространен по целия свят. Едни от кошерите, които ще привличат посетителите, ще бъдат демонстрационни, с които ще има възможността да покаже на всички какво се случва в самото пчелно семейство отблизо. Хората ще могат да научат подробности за устройството и за живота на пчелите в тях.

Проектът „Пчелин Йорданов“ ЕООД, който Милко развива, ще има къщичка за пчелна терапия. Под нея ще бъдат разположени кошери без капаци, а само с мрежа. Посетителите ще имат възможността да влизат вътре и да вдишат вентилирания въздух от пчелите, който е много полезен за дихателните пътища. Помислил е и за хората, които имат алергии към полен. Извън къщичката ще има тръба и маска с филтър, за да предпазва от власинките и полените.

„След началото на пандемията още по-силно исках да направя такава къщичка за пчелна терапия. Въздухът, който хората ще вдишват, е пълен с билки и би се отразил благоприятно на белите дробове. След COVID-19 и нанесените неблагоприятни последствия върху нашите организми една такава терапия би била полезна за посетителите.“ - казва той.

Както всеки човек, започващ ново начинание, така и Милко имал притеснения преди да кандидатсва по Фонда. Благодарение на отзивчивостта и разбирането от страна на консултантите, които му обяснили всичко в подробности, той събрал смелост и подал документите.

„Отворих своя фирма. Това беше една от първите стъпки, които направих. С помощта на екипа от „Смарт А Груп“ създадох бизнес план точно за два дни. Следвах всичко стъпка по стъпка и преглеждах внимателно каква документация ще ми е нужда. Поисках оферти от всички хора, с които ще работя. Изготвих документите и ги пуснах в банката. След кратко време ми се обадиха и казаха, че съм одобрен. Занесох всички неща в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и попълних договор. Не бих казал, че е нещо сложно и трудно. Просто трябва да си постоянен.“ - разказва Милко за извървяни стъпки до получаване на одобрение.

Милко насърчава всеки човек, който би искал да кандидатства по Фонда, да го направи без да се страхува. Споделил е на свои приятели и се надява и другите хора да бъдат смели, да следват мечтите си и да ги постигат.

Търсене

За Фонда

15 февруари: Учредяване на Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общините Челопеч, Чавдар и Златица“

Още »»»

Свържете се с нас

Адрес: София 1000, България

ул. Бачо Киро 26, етаж 3

Офис: +359 728 68 226

Моб.: +359 887 592 729

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://srednogoriefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене